Automatisering gemaal

Automatisering van pompturbine bij gemaal van complex Born.

Sluizencomplex Born

Hieraan werkten:

Op volle toeren om het overtollige water af te voeren met als bijvangst het opwekken van elektrische energie.

Willan Tychon

Aanleiding

Het sluizencomplex Born is gelegen in het Julianakanaal en omvat naast 3 schutsluizen ook een pompgemaal bestaande uit 4 pompunits, waarbij 1 pompunit tevens als spuiwerk/turbine kan worden ingezet. Voor het faciliteren van grotere schepen is nauwkeuriger waterpeilbeheer nodig. Dit kan worden bereikt door de turbine als spuiwerk te gebruiken. Omdat 1 pompunit wordt omgebouwd tot een pompturbine unit, kan er tijdens het spuien duurzaam energie worden opgewekt.

Onze rol

Mijnsen heeft Rijkswaterstaat geholpen met het opstellen van de projectspecificatie die een intensiever en volledig autonoom gebruik van deze installatie mogelijk maakt.

1
Gemaal
4
Pompunits
1
Pompturbine unit

Uitkomst

Het project omvat een nieuw te realiseren verstelbaar visroosters met volautomatische roosterreinigingsinstallatie, een nieuw te realiseren valschuif ter beveiliging van de turbine bij spanningsuitval, en het volledig vanuit de Bediencentrale Maasbracht op afstand bedienbare installatie. Naast de gebruikelijke technische eisen dient er ook aandacht te zijn voor fauna aspecten. Met het nauwkeuriger beheer van het waterpeil wordt het mogelijk om klasse Vb-scheepvaart in het Julianakanaal toe te laten, wat de belangrijkste motivator is voor de uitvoering van deze activiteit.

“Berry en Erik zijn deskundige en zeer fijne medewerkers. Voelt als echt collega’s en niet als inhuur.”

Ron Keijsers

Technisch manager

Hieraan werkten:

Meer projecten